به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی، «محمد علی سلیمانی» دبیر قطب تعمیق ایمان دینی دفتر تبلیغات اسلامی در این مراسم، بیان داشت: تغییر رویکرد کارکردگرایی به مسالهمحوری، از مهمترین ماموریتهای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم است. در این راستا و ذیل چهار قطب فکری و فرهنگی، وظایفی بر عهده بخشهای مختلف دفتر قرار داده شد؛ یکی از این قطبها، «قطب تعمیق ایمان دینی» است که ریاست آن با استاد «محمدتقی سبحانی» میباشد و همچنین استاد «سیدمهدی علیزاده موسوی» نیز تلاشهای علمی و فرهنگی بسیاری را در این زمینه انجام دادهاند.
وی، شناخت مکاتب و جریانهای فکری را ضرورتی انکارناپذیر در جوامع بشری دانست و گفت: این شناخت، نقش مهمی در چگونگی تعامل با مکاتب و جریانهای فکری دارد و فرصتها، تهدیدها، ضعفها و قوتهای شناخت شده در این عرصه، زمینه را برای سیاستگذاری و تصمیمگیری صحیح در برابر این افکار و اندیشهها فراهم میکند.
سلیمانی بیان داشت: مکتب بریلوی در تلاش است تا افراطیگری جریانهای افراطی معاصر را پشت سر گذاشته و خود را به «سنتهای اسلامی»، وفادار نشان دهد. این مکتب، به شدت در مقابل وهابیت ایستادگی میکند و آموزههایی مثل توسل، زیارت، بنای بر قبور و مراسمات مذهبی به ویژه ولادت پیامبر(ص) را گرامی میدارد.
رئیس مرکز آموزش های کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی ، در پایان گفت: علاوه بر کتاب «مکتب بریلوی»، کتاب های دیگری با موضوع «مکتب دیوبند وجنبش جماعت تبلیغ» و «نظام سیاسی در اندیشه ابوالاعلی مودودی» نیز از سوی حجتالاسلام علیزاده موسوی نگاشته شده و از سوی موسسه بوستان کتاب به زیور طبع آراسته گردیده است.
از اهل سنتِ محب اهل بیت(ع) غفلت کردهایم!
در ادامه مراسم، حجتالاسلاموالمسلمین «سیدمهدی علیزاده موسوی» مؤلف کتاب مکتب بریلوی و نماینده دفتر ارتباطات بینالملل مقام معظم رهبری در بنگلادش، با اشاره به خصوصیات مکتب بریلوی اظهار کرد: این مکتب، زیرشاخهی مکتب حنفی است. در منطقهی شبه قاره از جمله پاکستان و هند حدود ۶۰۰ میلیون مسلمان داریم که ذیل تفکر بریلوی، دیوبندی یا اهلحدیث طبقهبندی میشوند. ما در این چهل سال، از گروهی از اهل سنت غفلت کردیم که میتوانیم آنان را «اهل سنت دوازده امامی» بنامیم؛ آنها به شدت محب اهلبیت(ع) هستند و در ماه محرم نیز به عزاداری میپردازند. شاید به دلیل عدم آشنایی آنان نسبت به مسئله خلافت اهلبیت(ع)، از این افراد فاصله میگیریم، در حالی که به شدت به ما نزدیک هستند و حتی میتوانند به ما بپیوندند.
وی به ظرفیتهای جهان اسلام اشاره کرد و ادامه داد: حدود ۸۰ درصد از اهل سنت دنیا، صوفی هستند و سلسله اقطاب صوفیان در شبهقاره هند و شمال آفریقا به یکی از اهلبیت(ع) می رسد؛ این مساله را هنگام بازدید از خانقاههای آنان در شبه قاره مشاهده کردم که حلقههای ذکر اهلبیت(ع) داشتند و به مدح اهلبیت(ع) می پرداختند. ما متاسفانه با این تفکر ارتباط نداریم و با آنان آشنا نیستیم؛ این گروه از اهلسنت، مخالفت شدیدی با وهابیت دارند و کتابهای بسیاری را در ردّ عقاید وهابیت به نگارش درآوردهاند. همچنین مراسمات صوفیان اهلسنت، نشانگر قرابت آنها با شیعه و افتراق با وهابیت است.
اعتقاد پیروان مکتب بریلوی به مسئله توسل
نماینده دفتر ارتباطات بینالملل مقام معظم رهبری در بنگلادش، با اشاره به تحقیق خود پیرامون مکتب بریلوی اظهار کرد: در دورهی حضورم در هند، تحقیق جامعی پیرامون این مکتب انجام دادم. شصت تا هفتاد درصد مردم اهلسنت پاکستان، بریلوی هستند و جمع کثیری از اهل سنت هند و بنگلادش نیز پیرو این مکتب میباشند. در جریان بازدید از دفتر «طاهر القادری» از علمای اصلی بریلوی در شهر لاهور، عکس بزرگی از حرم امام رضا(ع) را در آنجا مشاهده کردم که حکایت از ارادت آنان نسبت به امام رضا(ع) داشت.
حجتالاسلام «علیزاده موسوی»، مکتب بریلوی را قائل به مقولهی «توسل و شفاعت» دانست و ادامه داد: قریب به ۳۰۰ اثر مرتبط با مکتب بریلوی را به زبانهای مختلف از جمله فارسی، عربی و اردو مشاهده کردم که حجم آثار در زبان فارسی و عربی در خصوص این مکتب، بسیار کمتر بود.
مؤلف کتاب مکتب بریلوی، بر شناسایی جریانهای اهل سنت که با مذهب شیعه نزدیکی دارند، تاکید کرد و غفلت از این جریانها را زمینهساز مشکلاتی برای شیعیان دانست.