منو
تبليغات







 
تربيت ديني
کودک
چهارشنبه 2 تير 1389 بازي‌هاي رايانه‌اي، بد است يا خوب؟
نويسنده: طيبه چراغي
منبع: نورپرتال (www.noorportal.net)



امروزه، به موازات رشد سريع علوم رايانه‌اي، بازي‌هاي رايانه‌اي نيز جاي خود را در ميان كودكان و نوجوانان جامعه ما باز كرده است. عمر اين بازي‌ها از عمر سينما بيشتر نيست، با اين حال، سال‌هاست كه اين سرگرمي‌ها وارد كشور شده‌اند. اين بازي‌ها به صورت قاچاق وارد ايران مي‌شوند و چون قانون «كپي‌رايت» در كشور وجود ندارد، به صورت فله‌اي تكثير مي‌شوند و بازي‌اي كه در امريكا 80 دلار قيمت دارد و يك سرگرمي گران به شمار مي‌رود، در ايران 000/10 تومان و چه‌بسا كمتر به فروش مي‌رسد. اين موضوع سبب شده است كه ايرانيان به‌راحتي به هر نوع بازي دست‌رسي داشته باشند و هر كس با هر سني بتواند انواع بازي‌هاي خشونت‌آميز را تجربه كند. در حالي‌كه مسئولان اين امر در كشورهاي غربي، براي فروشنده‌هايي كه بازي را به خريداراني خارج از گروه سني مجاز آن بازي بفروشند، جريمه‌هاي سنگيني در نظر مي‌گيرند.
اما اين تمام سخن نيست؛ اين بازي‌ها مانند ديگر ساخته‌هاي بشر، دو رو دارد كه اگر از آن به شيوه‌اي درست استفاده شود، زمينه‌ساز هدايت و رشد فرد مي‌شود و در صورت استفاده نادرست از آن، ناهنجاري‌ها در جامعه افزايش خواهد يافت.
خوبي‌هاي بازي‌هاي رايانه‌اي
اين بازي‌ها براي كودكان و نوجوانان، بسيار هيجان‌انگيز است؛ چون او خود، بازي را اجرا مي‌كند و در محيط بازي قرار مي‌گيرد و در عالم تخيل، خود را قهرمان اصلي ماجرا مي‌پندارد.با توجه به اين واقعيت مي‌توان گفت اگر برنامه آموزشي در قالب اين بازي‌ها ارائه شود، يادگيري را آسان مي‌كند. همچنين اين بازي‌ها تصاوير دو بعدي و موسيقي متن دارند و اگر موضوع بازي جذاب باشد، بچه‌ها مي‌توانند هر چند بار كه بخواهند موضوعي را ببينند.يك بازي رايانه‌اي خوب، مي‌تواند قوه تخيل كودكان را بالا ببرد، به راحتي مفاهيم و مباني رياضي را به او آموزش دهد، وسيله كمك‌آموزشي و راه پر كردن اوقات فراغت باشد و بچه‌ها نيز به راحتي مي‌توانند به شادي و نشاط برسند.
آسيب‌هاي بازي‌هاي رايانه‌اي
يك بازي رايانه‌اي هر چند خوب، مي‌تواند آسيب‌هايي به كودك و نوجوان وارد كند كه در اين بحث به آسيب‌هاي جسماني و رواني اين بازي‌ها مي‌پردازيم.فرزندان چنان غرق بازي مي‌شوند كه به بينايي خود توجه نمي‌كنند و چون پيوسته به صفحه نمايش خيره مي‌شوند، تحت فشار نور قرار مي‌گيرند.همچنين، ستون فقرات و استخوان‌بندي فرد به دليل ثابت نشستن طولاني آسيب مي‌بيند. ايجاد تهوع و سرگيجه، آسيب پوستي، سوزش و سفت شدن گردن، ‌از ديگر پي‌آمدهاي منفي كار طولاني‌مدت با رايانه است.
بيشتر بازي‌هاي رايانه‌اي حالت جنگي دارند و چون كودك براي رسيدن به مراحل بعدي بايد بجنگد، روحيه كودك را پرخاشگر مي‌كند. اين دسته از كودكان و نوجوانان كه پيوسته و بيشتر وقت‌ها درگير اين بازي هستند، درون‌گرا مي‌شوند و در روابط اجتماعي، با ديگران دچار مشكل خواهند شد.
همچنين اين بازي‌ها بر روابط خانوادگي تأثير منفي خواهند گذاشت. در كشور ما زندگي به سمت ماشيني شدن پيش مي‌رود و در اغلب خانواده‌ها زن و مرد هر دو شاغل هستند. در نتيجه، روابط عاطفي افراد خانواده كم‌رنگ‌تر مي‌شود. عده زيادي، وجود تلويزيون را علت اصلي اين امر مي‌دانند و حالا جعبه جادويي ديگري به نام رايانه اضافه شده است.
اين بازي‌ها در افت تحصيلي كودكان و نوجوانان نقش زيادي دارند؛ چون اين بازي‌ها با داشتن جاذبه فراوان، وقت زيادي از كودك را مي‌گيرند و بدين ترتيب، او را از درس خواندن باز مي‌دارند.
 
امتیاز دهی
 
 

نسخه قابل چاپ


تعداد بازديد اين صفحه: 22376
Guest (PortalGuest)

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم (شعبه اصفهان)
مجری سایت : شرکت سیگما