جمعه 10 فروردين 1403   13:29:39

(مهار تورم، رشد تولید)

print

به همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی صورت گرفت؛

برگزاری کرسی ترویجی «موقعیت تمدنی ایران در دوره معاصر با تأکید بر بیانیه گام دوم»

  • خلاصه :کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی «موقعیت تمدنی ایران در دوره معاصر با تأکید بر بیانیه گام دوم» به همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی ( تبلیغ نیوز )، سید حسین فلاح زاده "عضو هیأت علمی گروه تاریخ و تمدن دانشگاه باقرالعلوم(ع) و مدیرگروه تاریخ و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی" در این کرسی ترویجی که در تالار امام مهدی(عج) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، به بیان مفهوم لغوی و اصطلاحی تمدن پرداخت و تمدن را از نظر لغوی شهرنشینی و اقامت در شهر تعبیر کرد و از نظر اصطلاحی تمدن را کلان‌ترین مرحله از ساخت حیات جمعی انسان دانست که مبتنی بر نوعی نگاه معرفتی به هستی، به فلسفه تاریخ و به جامعه انسان می باشد.  

وی در ادامه تاریخ ایران را از منظر تمدنی به پنج مرحله دوره تمدن شهری(که ایران شاهد تمدن هایی در مناطقی چون سیلک کاشان، شهر سوخته و ایلام بوده است)، دوره تمدن های فراگیر(از زمان هخامنشیان تا ظهور اسلام)، دوره تمدنی ایران(بعد از اسلام از قرن دوم تا هفتم هجری که در این دوره ایران بخشی از تمدن اسلامی بوده است و با حمله مغول آسیب دیده است)، دوره صفویه تا قاجار و دوره معاصر(از قاجار تا زمان حاضر) تقسیم کرد.

مدیرگروه تاریخ و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این که دوره معاصر تمدن ایران با افول همراه بوده است، تصریح کرد: ایران در این دوره با چالشی بسیار جدی و همه جانبه به نام تمدن غرب مواجه شده است که وضعیت بسیار نامناسبی برای ایران رقم خورده است.

وی چالش های عمده در مواجهه با غرب را شامل عرصه های گوناگونی از جمله عرصه فرهنگی و هویتی، عرصه سیاسی و امنیتی، عرصه علمی و تکنولوژیکی و عرصه اقتصادی و اجتماعی دانست.

فلاح زاده در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که در دوره معاصر جهت مقابله با این چالش، دولت های قاجار و پهلوی و انقلاب اسلامی چه کرده اند؟ اظهار داشت: دولت قاجار در سه بخش نظامی، علمی و سیاسی اصلاحاتی انجام داد اما به جهت حضور استبداد این اصلاحات چندان کارساز نشد؛ در دوره پهلوی نیز راهبرد این حکومت غلطیدن به سمت غرب بود، به گونه ای که تنها در این دوره به جنبه های ظاهری تمدن غرب توجه شد.

وی گفت: در دوره انقلاب اسلامی همچنان چالش ما با غرب تداوم یافت چرا که غرب خواستار سلطه بر ایران است؛ انقلاب اسلامی تلاش کرد چالش هایی که با آن مواجه بود را تا حدودی برطرف سازد، بنابراین در جهت علمی و تکنولوژی تا حدودی پیشرفت داشتیم و در عرصه نظامی و سیاسی نیز موفق بودیم، اما در عرصه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی همچنان با چالش مواجه هستیم.

در بخش دیگر این نشست، محمد ستوده آرانی "دانشیار دانشگاه باقرالعلوم(ع)" به نقد مباحث مطرح شده پرداخت و تصریح کرد: ایشان ابتدا این مسئله را مطرح کردند که سؤال اصلی بحث مشخص نشد و این که کاربست این بحث برای امروز جامعه کجاست؟ بحث ارائه شده بیشتر روی چالش ها بود، نه موقعیت تمدنی ایران.

وی ضمن اشاره به ضعف تمدنی ایران و وضعیت تمدن غرب که سیطره جهانی دارد، نظریه «مرکز - پیرامون» را مطرح کرد و افزود: در این نظریه کشورهای مرکز، چند کشور پیشرفته و مدعی تمدن هستند و کشورهای پیرامون کشورهای غیر تمدنی هستند که جهان اسلام و ایران جزء این دسته هستند. 

دانشیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) تصریح کرد: سرّ این که در این 400 سال کشورهای پیرامون نتوانستند به سمت مرکز حرکت کنند، به روابط نابرابر مبادله با غرب(در جنبه های گوناگون سیاسی، اقتصادی و ...) برمی‌گردد.

وی با بیان این که این روابط نابرابر در این 40 ساله انقلاب اسلامی کمتر نشده، بلکه تشدید هم شده است، ضمن اشاره به لزوم گذر از این مرحله به چند راهکار پرداخت و گفت: بازگشت و توجه به 40 سال گذشته(که چه کرده ایم و کجاها موفق و کجاها ضعیف بوده ایم؟)، بازگشت به میراث تمدنی خودمان و توجه و کاربست رویکردهای انقلابی، راهکارهای لازم برای گذر از مرحله مذکور می باشد.

ستوده آرانی خاطرنشان کرد: در این چهل ساله ما هر زمانی که رویکرد انقلابی داشتیم و این رویکرد حاکم شده، موفق بودیم و به سمت تمدن حرکت کردیم و این امری است که رهبری نیز در بیانیه گام دوم بر آن تاکید کرده اند.

در ابتدای این نشست علمی، یدالله حاجی زاده "دبیر علمی این نشست" ضمن اشاره به عنوان کرسی، با اشاره به بیانیه گام دوم، آن را رهنمود و راهکاری بسیار ارزشمند معرفی کرد که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی توسط مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای مطرح شده است.

در پایان این نشست، به سؤالات برخی از حاضران پاسخ گفتند.

 
امتیاز دهی
 
 

آرشیو
ravabet.omomi@dte.ir
۰۲۵-۳۱۱۵۲۷۲۷ (مدیریت پرتال)
۰۲۵-۳۱۱۵۰۰۰۰ (تماس با ما)
025-31155614
ایران قم میدان شهداء
بيشتر
خانه | بازگشت |
Guest (PortalGuest)

پورتال اطلاع رسانی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
مجری سایت : شرکت سیگما