عسی نزاد
نخستین ویژه‌برنامه از مجموعه ویژه‌برنامه‌های بزرگداشت علامه طباطبایی برگزار شد؛ جایگاه کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم در تفکر فلسفی علامه طباطبایی(ره) نخستین ویژه‌برنامه از مجموعه ویژه‌برنامه‌های بزرگداشت علامه طباطبایی با موضوع جایگاه کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم در تفکر فلسفی علامه طباطبایی(ره)، برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، نخستین ویژه‌برنامه از مجموعه ویژه‌برنامه‌های بزرگداشت علامه طباطبایی با موضوع جایگاه کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم در تفکر فلسفی علامه طباطبایی(ره)،   به همت مجمع عالی حکمت اسلامی خراسان و پژوهشکده اسلام تمدنی، با ارائه حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمد عیسی نژاد برگزار گردید.

حجت الاسلام عیسی نژاد در ابتدای این نشست گفت: علامه طباطبایی چند سنخ کار فلسفی داشته‌اند. نخست تربیت شاگردان نخبه است، به نحوی که امروز بسیاری از بزرگان فلسفه اسلامی جزء شاگردان مستقیم و غیرمستقیم ایشان هستند.

وی افزود: سنخ دیگر فعالیت‌های ایشان تعلیقه‌هایی بود که براسفار و شفا نگاشته‌اند و از توانمندی و فهم و استدلال ویژۀ علامه نشان دارد. سومین نوع فعالیت‌های علامه طباطبایی نگارش متون درسی است، در همین راستا بدایه و نهایه ایشان یک دورۀ شسته و رفته و منظم مقدماتی و تکمیلی فلسفۀ اسلامی است که هنوز هم در زمینۀ تعلیم فلسفه به کار می‌رود. در نهایت کار دیگر ایشان تألیف اصول فلسفه و روش رئالیسم بود که اثری ویژۀ در منظومۀ فکری ایشان است و با بدایه و نهایه و تعلیقات ایشان تفاوت اساسی دارد. در واقع علامه با تألیف اصول فلسفه و روش رئالیسم به دنبال ایجاد مبانی هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی براساس فلسفه صدرالمتألهین است.

مدرس حوزه علمیه خراسان در بخش دوم بحث خود به بیان بستر تاریخی شکل‌گیری اصول فلسفه و روش رئالیسم در تقابل با افکار ماتریالیستی و مارکسیستی که در آن دوران در جامعۀ ایران رواج یافته بود، پرداخت و گفت: به بیان شهید مطهری، اگرچه هدف علامه طباطبایی در اصول فلسفه و روش رئالیسم تقد فلسفه‌ها و اندیشه‌های ماتریالیستی است، ولی این کار را در چهارچوب تنقیح مبانی هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی براساس فلسفۀ ملاصدرا انجام می‌دهند.

حجت الاسلام عیسی‌نژاد در بخش سوم سخنان خود به بحث از ساختار کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم پرداخت و بیان داشت: ساختار این کتاب با کتاب فلسفی پیش از خود متفاوت است و بحث از وجود که محور تمام کتاب فلسفی پیشین است. در کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم به یکی از مسائل موردبحث تبدیل می‌شود. ایشان در همین راستا نخستین فیلسوف مسلمانی است که وارد گفتگو با فلسفه ی غرب و نقد آن می‌شود.

وی افزود: به نوعی مهم‌ترین بحث علامه در کتاب اصول و فلسفه و روش رئالیسم بحث از علم است. در واقع ایشان برای پاسخ به این ادعای پوزیتویست‌ها که تنها به فلسفۀ مادی بها داده و دین و ماوراء الطبیعه را بیهوده می‌دانند، علم را به دو دسته تقسیم می‌کند. علم برهانی که به علل و اسباب می‌پردازد و دانش فلسفه نیز در همین دسته جای می‌گیرد و دانش‌هایی که از خواص وجود سخن می‌گویند و علوم تجربی نیز در همین مقوله، دسته‌بندی می‌شوند.

در پایان مدرس حوزه علمیه خراسان به بیان برخی از جنبه‌های نوآوری علامه طباطبایی در کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم از جمله بحث تکثر ادارکات و اعتباریات پرداخت.

 
امتیاز دهی
 
 

نظر شما
نام
پست الكترونيک
وب سایت
متنی که در تصویر می بینید عینا تایپ نمایید
نظر
بيشتر

























کلیه حقوق این سایت در اختیار دفتر تبلیغات اسلامی شعبه خراسان رضوی می باشد


 

 

   
خانه | بازگشت |
Guest (PortalGuest)

دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم (شعبه خراسان رضوي)
مجری سایت : شرکت سیگما